Känd keramiker, tio bokstäver

 
Hon är vår mest folkkära keramiker och formgivare, så välkänd att hon till och med förekommit i korsord. Hennes keramiska succéer hos Gustavsberg: Lilla och Stora Zoo, de mulliga ABC-flickorna, Larsons Ungar och sparbössan Gunnar Sträng har spritts i svenska hem under decennier. Här i landet har hennes figurer varit så vanliga att de nästan blivit osynliga. När nu en ung japansk generation upptäckt henne får vi svenskar, en smula yrvakna, på nytt upp ögonen för säkerheten och raffinemanget i Lisa Larsons keramik. Samlandet av hennes figurer är stort och ivrigt.

Hon föddes i Småland 1931, utbildades på Slöjdföreningens skola i Göteborg och bjöds in till Gustavsbergs porslinsfabrik av den konstnärlige ledaren Stig Lindberg. Efter ett år fick hon fast anställning. Den första figuren i produktion var en liten stursk katt - som blev en succé som snart följdes av flera. I femtiotalets teknikstyrda tidsanda hittade Lisa Larsons opretentiösa och roliga figurer fram till svenskarnas hjärtan. Det var lätt att älska hennes keramik - ett nytt kapitel i vår långa kärlekshi-storia med figuriner. Hon var en godmodighetens rebell: med ett leende utmanade hon tidens slanka formideal.

Efter 26 framgångsrika år sade Lisa Larson 1980 upp sin anställning på Gustavsberg, för att driva egen ateljé. På fabriken gick hennes figurer vidare i serieproduktion, någ-ra av dem, Adventsbarn, fördes över till Rörstrand när fabrikerna gick samman. Idag tillverkas Lisa Larsons figurer av Keramikstudion i Gustavsberg, driven av hennes mångåriga medarbetare. De senaste årens japanska framgångar står för den största delen av studions omsättning. Lisa Larson själv arbetar, 79 år gammal, vidare med unika skulpturer i sin ateljé i hemmet i Nacka.

Utställningen visar Lisa Larsons välkända och klassiska figurer, men speglar också "den andra Lisa", hennes unikat, flera av dem gjorda under de senaste åren. Det fria skapandet i ateljén har alltid varit en förutsättning för arbetet med industrivaran.

Lisa Larsson webbplats